Cânepa este cultivată de mult timp în aer liber. De fapt, este una dintre cele mai vechi culturi agricole.
Pe de altă parte, cultivarea în interior este destul de recentă, existând de mai puțin de un secol.
Același lucru este valabil și pentru cultivarea sub sticlă, care este relativ recentă.
Majoritatea progreselor în producția de cânepă au avut loc în epoca cultivării în interior, iar progresele tehnologice ne-au permis să ne extindem cunoștințele despre plantă.
Dar care sunt avantajele fiecărei metode de cultivare?
Mediul natural vs. mediul controlat
Mediul este cel mai important factor pentru o recoltă reușită.
Cultivarea în interior are avantajul de a permite cultivatorului să controleze mediul.
Controlul temperaturii, al surselor de lumină, al producției de C02 și al umidității contribuie la crearea unui habitat stabil, care permite plantelor să se dezvolte la cel mai bun nivel, fără riscul de a fi perturbate "din exterior".
Cu toate acestea, recrearea unui mediu natural în interior poate fi complicată, în special atunci când vine vorba de controlul dăunătorilor (molii, păianjeni, musculițe etc.).
Serele sunt, de asemenea, noua tendință în cultivarea cânepii. Cu o structură ieftină, mai puține lumini și mai puțină ventilație decât în interior, cultivatorii pot recolta pe tot parcursul anului, la aproape orice latitudine.
În seră, posibilitatea de a manipula iluminatul și de a adăuga lumină artificială, în plus față de lumina soarelui, este principalul avantaj. Sezonul de creștere poate fi prelungit toamna și iarna prin adăugarea de lumini în zilele înnorate, lăsându-le aprinse mai mult timp pentru a compensa zilele mai scurte.
Dar nu este vorba doar de creșterea cantității de energie. Un mediu de seră bine conceput se menține peste temperaturile scăzute de afară noaptea sau la începutul primăverii. În timpul sezonului rece, o seră poate fi ușor încălzită. Acest microclimat oferă o flexibilitate care nu se regăsește în culturile de interior sau de exterior.
Razele soarelui încălzesc aerul și solul, în timp ce pereții transparenți mențin umiditatea și căldura din seră la niveluri optime, reglabile.
În schimb, culturile de exterior necesită un climat adaptat plantelor, adică o bună expunere la soare, zile calde, nopți blânde și umiditate scăzută.
Diferențe de costuri între cultivarea în interior, în seră și în aer liber
Toate cele trei tipuri de cultivare necesită costuri inițiale semnificative.
Într-o afacere de cultivare a cânepei, costurile cu forța de muncă variază în funcție de cultivarea în interior, în seră sau în aer liber.
Într-o grădină de interior, pot exista mai multe recolte pe an și întotdeauna este ceva de făcut: tăiere, formare, udare, hrănire etc.
În aer liber, pe de altă parte, există de obicei o singură recoltă pe an. O plantație mare în aer liber poate necesita doar patru persoane până la recoltare, spre deosebire de o cultură în interior, care necesită mai multe persoane.
Costurile ridicate ale cultivării în interior sunt recuperate prin recolte pe tot parcursul anului și produse mai puternice, în general de calitate superioară.
În cazul cultivării în seră, costurile cu energia electrică sunt mai mici decât pentru o cameră de cultivare interioară. În ciuda acestui fapt, recoltele sunt în general mai consistente decât în cazul cultivării în interior sau în exterior.
În ceea ce privește cultivarea în aer liber, având în vedere costurile în creștere ale energiei și cererea tot mai mare, aceasta pare a fi o alternativă excelentă, care permite oferirea de produse de calitate la un preț foarte rezonabil.
Calitatea cânepii
Cultivarea în interior are reputația de a produce produse de înaltă calitate.
Capacitatea de a controla mediul și de a accelera ameliorarea a dus la crearea de noi soiuri cu profiluri organoleptice multiple și variate.
Introducerea unui nivel ridicat de CO2 favorizează creșterea mugurilor, care nu trebuie să lupte împotriva vântului, a ploii sau a oricărui element natural care i-ar putea deteriora.
În aer liber, florile pot să nu arate perfect, dar aromele și efectele lor nu sunt mai puțin conservate.
De fapt, unii oameni preferă cânepa organică cultivată în aer liber în locul oricărei cânepe cultivate în interior.
Ideea că terroir-ul este la fel de important ca în cazul vinului, în procesul de însușire de către plantă a caracteristicilor mediului, nu pare să fie lipsită de fundament.
Așa că tot ce trebuie să faceți acum este să judecați singuri.
Pe locuri, fiți gata, cânepă !!!!