Cultivarea cânepii în România

Cultivarea cânepii în România

Cannabis sativa se deosebește de vărul său Cannabis indica, care este interzis în România, prin conținutul de THC (tetrahidrocannabinol). Cânepa este supusă reglementărilor franceze și europene, care autorizează în Uniunea Europeană soiuri cu un conținut de THC mai mic de 0,2%. Prin urmare, semințele utilizate trebuie să fie certificate și înscrise în catalogul european. 

În ciuda acestor restricții, România este de departe primul producător european de cânepă, după cum arată graficul EIHA (Asociația Europeană a Cânepei Industriale) de mai jos:

 

România este primul producător de cânepă din Europa - Mama Kana
Suprafața cultivată cu cânepă în Europa în 2016 (în hectare)

Deși cultivarea cânepii datează de la începuturile omenirii, aceasta aproape a dispărut în secolul al XX-lea din cauza lipsei de interes. În prezent, însă, se bucură de o renaștere a interesului, deoarece este perfect adaptată la așteptările societății și ale mediului.

Cânepa este o plantă deosebit de rezistentă, cu o sensibilitate redusă la boli. Creșterea sa rapidă și consumul redus de energie o fac ușor de cultivat, fără OMG-uri sau pesticide. Ciclul său de viață de patru până la cinci luni înseamnă că poate fi cultivată rapid, iar randamentele sunt ridicate. Prin urmare, cânepa este o cultură avantajoasă atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. 

Industria franceză a luat în considerare aceste avantaje și oferă cultivarea cânepei fără OMG-uri, erbicide, fungicide sau insecticide.

Actorii din sectorul francez sunt federați în cadrul unui colegiu de producători și procesatori(Interchanvre) răspândit în cele patru colțuri ale România.

Jucătorii din industria cânepii în România - Mama Kana

 Actori din industria franceză a cânepei

Actorii din industria franceză lucrează pentru o cultivare responsabilă din punct de vedere ecologic. De la recoltare până la prelucrarea industrială, procesul este 100% mecanic și nu se utilizează substanțe chimice.

În plus, aproape jumătate din producție (45%) este utilizată la nivel local, promovând bioeconomia.

Atuurile sale virtuoase și diversitatea piețelor de desfacere fac din cânepă o "pepită" în lumea agricolă.

Chiar și așa, industria este încă puțin recunoscută și depinde de noi toți să apărăm cânepa franceză. Prin alegerile noastre, în calitate de distribuitori și consumatori, putem contribui la afirmarea poziției de lider a industriei și la mediatizarea eforturilor depuse în materie de inovare, respect pentru mediu și responsabilitate socială. 

Surse: InterChanvre

Înapoi la blog

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie să fie aprobate înainte de a fi publicate.